12 Ocak 2015 Pazartesi

WESTHAM -MİLLWALL REKABETİ






West Ham - Millwall Rekabeti

İngiltere Derbileri

West Ham United - Millwall Rekabeti


Green Street Holigans'ı çoğumuz izlemişizdir. Filmlere konu olacak kadar şiddetli olan bu rekabeti de çoğumuz biliyor olabiliriz. Zaten İngiltere futbolun beşiği olduğundan holiganlık literatürüne de pek çok katkısı olmuştur. Peki nedir bu Londra ekipleri olan West Ham United ve Millwall arasından rekabet ? Nereden gelir ? Nereye gider ?
Ben ayrı bir sempati duyduğum West Ham'dan başlıyorum anlatmaya. Öncelikle filmdeki Greent Street nedir ? sorusuna bir cevap bulalım. Takımımızın şu an top koşturduğu sahanın üzerinde zamanında Green Street House diye bir okul bulunmaktaymış ve bu okul stad yapımı için yıktırılmış. Aynı zamanda bugün Kocaelispor taraftarlarının Fethiye Caddesi, Sakaryaspor tarafarlarının Çark Caddesi gibi West Ham Stadının arka tarafında mevzuların yaşandığı Green Street adında bir sokakta bulunmaktaymış ki adını da filmde de anlatılan taraftar grubuna vermiş.
Rekabetin başlangıcına değinecek olursak, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başları biliyorsunuz ki İngiltere'nin sanayi anlamında tabiri caizse uçtuğu zamanlardı ve o zamanın 2 büyük tersanesi vardı. Bu tersaneler Londra'da bulunmaktaydı ki, aralarında en büyük tersane olmak adına tatlı bir rekabet vardı ta ki 1920 yılına kadar. 2 komşu semtin takımları, o tarihe kadar sadece sözde bir rekabet halindeydiler ve semtlerinin maskotlarıydı adeta.

1920 yılına gelindiğinde iki büyük tersanenin patronları da işçilerin maaşlarını düzenli olarak yatırmamaya başladı. Ücret ciddi bir sıkıntı haline geldiğinde ise grev ortamı oluştu ve ilginçtir günümüzün kanlı bıçaklı iki grubu o gün omuz omuza haklarını arıyordu. West Ham'lı işçiler grevlerini sürdürürken bir grup Millwall'lı işçi gizliden patronlarla görüşerek iş başı yaptılar. Bu duruma çok sinirlenen West Ham'lılar belli aralıklarla bu işçilere saldırmaya başladı ki asıl kıvılcım bu oldu. Bu olaydan sonra giderek büyüyen düşmanlık sahaya yavaş yavaş yansımaya başladı.
1922 yılında oynan bir futbol maçı gayet kanlı olup tarihe geçecekti. West Ham ve Millwall arasındaki bu maçı 3-0 Millwall kazansa da Millwall taraftarının asıl gurur duyduğu istatistik başkaydı. O gün meşhur Green Street caddesinde 10 kişi ölmüştü ve bunların 3'ü polis 5'i West Ham taraftarıydı. Tarihe iki grup arasındaki en kanlı maç diye geçecekti bu olaylar.
Takvimler 1950 yılına işaret ettiğinde, West Ham bazı sportif başarılar yakalamış fakat Millwall'lular başarıya hasret kalmışlardı. O yıllarda kendini iyice bozan Millwall'lu gençler uyuşturucu, hırsızlık, adam öldürme gibi kendilerine yeni meslekler edinmişlerdi ki bu sebeple de literatüre "Hayvanlar" olarak geçeceklerdi. Bu sebeple bugün bile Millwall belki de dünyanın en nefret edilen kulübüdür. Hatta Millwall'u sevenler sadece kendi taraftarlarıdır da diyebiliriz.
Karşı cepheye baktığımızda ise, West Ham taraftarı yine pis işlerle uğraşıp, şiddetle beslense de Millwall'a karşı sürdürdüğü mücadele sayesinde futbol camiasında gerçekten saygı duyulan bir grup haline gelmiştir. Green Street Elites isimli bu grup aynı zamanda filme konu olan gruptur. Millwall ile West Ham United'ın son karşılaşmalarında hayatını kaybeden 3 taraftar da yine bu gruptandır. Yazının bir özetini geçecek olursak, iki grubunun birbirine açtığı pankartları söylememiz yeterli olur herhalde. West Ham taraftarı grev olayına gönderme yapıp "Katil İşbirlikçiler" yazılı, Millwall taraftarı ise öldürdükleri taraftar sayısına gönderme yapıp sadece "8" yazan pankartlar açmışlardır.
Yazımızın sonuna geldik...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder