12 Ocak 2015 Pazartesi

ALEX FERGUSON





Sir Alex Ferguson





   “Futbol istatistikleri mini eteğe benzer. Birçok şeyi gösterir fakat asıl merak edileni göstermez.” Bu söz hepimizin yakından tanıdığı bir isme ait Sir Alex Ferguson’a. “İstikrar” ve “Azim” kelimelerinin somut bir örneği olan Sir Alex Ferguson 25 yıldır , Kırmızı Şeytanlar olarak ta bilinen İngiliz devi Manchester United’ın teknik direktörlüğünü yapıyor. Tabiri caizse Ferguson’u hancı , Manchester United futbolcuları’nı yolcu olarak nitelendirmek hiçte yanlış olmaz.
     Asıl adı Alexander Chapman olan Ferguson , 31 Aralık 1941 yılında İskoçya’nın Glaskow kentinde dünyaya geldi. Futbola 16 yaşında İskoçya’nın Queen’s Park takımında forvet oyuncusu olarak başladı. Burada ismini duyurması üzerine St. Johnstone’a  transfer oldu. Transfer olduğu takımlarda yıldızı git gide parlayan Alex Ferguson , 1967’de hayali olan takım Glaskow Rangers’ta forma giyme başarısını elde etti.
     Ferguson, Rangers’a £65.000 gibi rekor bir ücretle transfer olmuştu ve kendisinden beklentiler oldukça fazlaydı. Buna karşın 1968-1969 İskoçya Kupası finalinde Celtic’e 4-0 mağlup oldukları maçın en büyük sorumlusu olarak görüldü. Çünkü önceden belirlendiği gibi Celtic kaptanı Billy McNeill’a markaj uygulamamıştı. Bu suçlamalara rağmen Ferguson’un kardeşine göre ; Sir Alex , bu maçtan sonra o kadar üzülmüştü ki aldığı madalyayı çöpe atmıştı.
     Alex Ferguson, hakkında başka iddaalar da çıkması üzerine 1969 yılında Glaskow Rangers’tan ayrılarak Falkirk’e transfer oldu. Falkirk’te hem oyuncu hem teknik direktör sıfatlarıyla yer alan Ferguson 1973’te Ayr United’a transfer oldu ve burada da 1 sene oynadıktan sonra 1974 yılında aktif futbol hayatına son verdi. Aslında bu son , adının futbol tarihine kazınmasını  sağlayacak olayın başlangıcı idi.
     Aktif futbol hayatına son veren Ferguson , ilk teknik direktörlük deneyimine 32 yaşında haftada sadece 40 sterlin karşılığında ülkenin doğusundaki East Stirlingshire takımında başladı. Fakat Ferguson’un bu macerası çok ta uzun sürmedi. 4 ay sonra St. Mirren takımının başına geçen Alex Ferguson , 1977’de bu takımı 1. Lige çıkardı ve bundan 1 yıl sonra kariyerinin dönüm noktası olan Aberdeen‘ın başına geçti. 




     Aberdeen’ın Ferguson’lu zamanları , takımın tarihinin en gözde zamanlarıydı. 1978-1986 yılları arasında Aberdeen teknik direktörlüğünü yapan Ferguson, İskoçya’da ki Celtic-Rangers rekabetine 3. bir boyut getirmiştir. Aberdeen ile 1980 , 1984 ve 1985 yıllarında İskoçya Lig Şampiyonluğu’nu elde eden Sir Alex , 1983’te ise Real Madrid’i yenerek Kupa Galipleri Kupasını ve devamında Hamburg’u saf dışı bırakıp Süper Kupa’yı kulüp müzesine götürdü. 
     Bunun yanı sıra 1986 Meksika’da ki Dünya Kupası için İskoç Milli Takımı’nı çalıştıran Alex Ferguson takımının şampiyonadan elenmesine engel olamadı ve Ada’nın yolunu tuttu. Aberdeen’da elde ettiği başarılardan sonra İngiltere’nin köklü kulüplerinden olan Manchester United’ın başına geçen Ferguson için “Kariyer” asıl şimdi başlamıştı. Fakat Ferguson’un elinde 19 yıldır şampiyon olamamış bir Manchester vardı.
     Alex Ferguson , Manchester’ın başında geçirdiği ilk 6 sezonda sadece 2 kez lig 2.si olabildi. Buna karşın ezeli rakipleri Liverpool bu süreç içerisinde şampiyonluk sayısını 18’e yükseltti. Kısaca Ferguson üzerinde baskı git gide artmıştı. Fakat sorunlu futbolcularla yolların ayrılması ve genç oyuncularla takıma takviye yapılması Manchester’ın kadrosunu güçlendirdi. 1992-1993 sezonunda Eric Cantona’nın da takıma katılmasıyla ligde Manchester rüzgarı esti ve Manchester şampiyon oldu.



     Alex Ferguson , 6 sezonun ardından Premier League şampiyonluğu yaşadı ve Kırmızı Şeytanlar şampiyonluk sayısını 8’e yükseltti. O sezon Alex Ferguson en başarılı teknik direktör unvanına layık görüldü. Ayrıca Roy Keane , David Beckham ve Paul Scholes gibi isimleri kadrosuna katan Manchester, şampiyonluğa ambargo koyacak olan iskelet kadrosunu da oluşturdu. Ve o sezondan sonra Ferguson’un şampiyonluk dolu kariyeri başlamış oldu.
     2003 yılına kadar takımına 8 lig şampiyonluğu kazandıran başarılı teknik direktör , bu zaman zarfı içerisinde 6 kez yılın teknik direktörü ödülünü aldı. Manchester ile en başarılı sezonu ise 1998-1999 idi. Bu sezon içerisinde Premier Ligi  , Federasyon Kupası ve Şampiyonlar Ligi Şampiyonu başarılarını elde eden İskoç Hoca , İngiliz Kraliçesi 2. Elizabeth’ten “Sir” unvanını aldı. Ayrıca 2011 yılında Manchester ile 12. şampiyonluğunu elde eden Alex Ferguson , takımının 19. şampiyonluğunu elde etmesini sağladı ve 18 şampiyonluğu bulunan Liverpool’u geride bıraktı.
     Ferguson’un başarısı ve takımdaki sürekliliği ile ilgili birçok kitap yazılmıştır. Bu kitaplarda onun başarısının nedeninin , “İşinin tüm ayrıntılarını öğrenmek istemesi” olarak yazılmıştır. Buna şu şekilde örnek verirsek; genç yaşlarda makine parçası üreten bir fabrikada işçi olarak çalışan Ferguson , yaşına bakmadan kendisini işçi temsilcisi olarak seçtirmiştir. Bunun nedenini ona sorduklarında “İş yanının her yanını anlamak istiyorum.” cevabını vermiştir.
     Tam profesyonel bir futbolcu olduğunda futbolculuğun yanı sıra antrenörlük lisansı alan Ferguson’a bunun nedenini sorduklarında “Futbolun her tarafını anlamak istiyorum.” diye karşılık vermiştir. Bence de Ferguson’un başarılı ve sürekli bir teknik direktör olmasının nedenleri herşeyi anlamak istemesidir. Çünkü herhangi bir işin detaylarını tam anlayamazsanız o işin nasıl ehli olabilirsiniz ki?
     Ayrıca Ferguson’un bir diğer özelliği de gençlere fazlasıyla önem vermesidir. Görevi süresince yetiştirdiği gençler, onun bu özelliğinin bir kanıtıdır. Şuanda dünyanın en iyi 2 oyuncusundan birisi olan Cristiano Ronaldo , Ferguson’un eseridir. Bunun dışında Sir Alex Ferguson, görev süresi boyunca “Ya benim yolumdan gidersin, ya da gidersin” bakış açısıyla hareket etmiş ve David Beckham, Ruud Van Nistelrooy , Jaap Stam, Roy Keane gibi yıldızların Manchester kariyerine son vermiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder